Toho perler – til grønlandsk perlesyning og fluebinding

Over hele verden har mennesket siden oldtiden tilbedt og elsket at pynte sig med flotte sten og perler. Nogle sten og perler er endda blevet brugt som valuta før det blev almindeligt at bruge penge. I dag bruger vi stadig perler til at lave smykker af, mens vi har fået rigtige penge til at købe dem for.
Historien om glaskugle produktion i Japan er meget kort. Det startede i Hiroshima Fukuyama området i begyndelsen af 1930’erne som en hobbyforretning. Sjovt nok er nu også netop hobbybutikker, der sælger disse perler.
Toho perler i Japan blev startet den 3. november 1951. Siden da har fabrikken bestræbt sig på at forbedre deres teknikker, perlernes design og skabt nyt udstyr for at tilbyde det bedste til de mange hobbyentusiaster verden over.

På grund af den intense higen efter at lave de bedste perler er Toho perler den bedste kvalitet du kan få i verden. Toho har vundet respekt blandt ikke kun de japanske folk, men mennesker i hele verden. Dette er alt sammen takket være samarbejde og efterspørgsel fra kunderne rundt om i verden.
Toho har tre leveregler de stræber efter at opnå:
1. Stræb altid efter at tjene offentligheden.
2. Stræb altid efter forandring og nyskabelse.
3. Følg med tiden.

Dette motto gør at Toho familien altid holder kundernes behov for øje og er i stand til at tilpasse deres perler efter dette behov.

Toho perlerne har følgende funktion:
Perlerne har et stort hul lige i midten. Der er for at det er muligt at føre wiren igennem så mange gange som muligt.
Firkantede og trekantede perler, har et hul, som vender modsat af perlens form, så det sikres at perlen ikke glider rundt.
På grund af det snit der er i hullet i de mellemstore farvede eller forsølvede perler, reflekteres et smukt lys.
Det skal bemærkes, at de bedste perler er blevet certificeret til “The Hiroshima brand”

 

Hvorfor kaldes de også grønlandske perler?

Den grønlandske nationaldragt består blandt andet af en halsedisse eller et sjal af tusindvis af Toho perler, som gør den så farvestrålende. Det er blandt andet også derfor man kalder dem for grønlandske perler.
Selvom perlerne kom til grønland længe før Toho perler blev produceret, så har Toho formået at ramme den størrelse, form og udstråling, som de foretrækker på Grønland til deres dragter.
Det var faktisk de europæiske hvalfangere, der bragte perlerne til Grønland som handelsvarer allerede fra 1600 tallet. Da det eneste grønlænderne ellers havde på det tidspunkt var pels og dyreknogler til at lave tøj og smykker af, vandt det hurtigt indpas med at bruge glasperlerne i stedet for benperlerne til at lave flotte smykker af. Jo flere glasperler man kunne pynte sig med, desto mere prestigefyldt var det.
Perlerne anvendes stadig i nationaldragten, som bæres ved højtider som Nationaldagen d. 21. Juni, jul, påske, konfirmation og bryllup. Derudover bliver det også ofte brugt til fødselsdage, samt på allerførste skoledag, da det også er nogle særlige dage.

 

Hvad kan grønlandske perler også bruges til?

Toho perler er ikke kun til grønlandsk perlesyning, men kan også bruges til andre formål.
På grund af deres flotte spil og farver er de særlig gode til at bruge ved fluebinding.
Fluebindingsperler købes ofte af lystfiskere, som ønsker at skabe deres egne fluer til at fiske med. Fisk bider gerne på agn der er meget farvestrålende og reflekterer lyset på en særlig måde.

Er du lystfisker og gerne vil lave dine egne fluer, så er her en lille vejledning til hvilke perler du skal bruge.
Plastik versus glas / metal fluebinding perler.
Leder du efter en perle, der vil tiltrække fiskens opmærksomhed eller foretrækker du agn der trækkes langs bunden af vandløbet?
Plastic perlerne er farvestrålende og bruges oftest til at tiltrække sig fiskenes opmærksomhed. De kan flyde på vandet ligesom rigtige insekter, så du behøver ikke være bange for at din flue synker til bunds. Plastic perler bruges også af kosmetiske årsager såsom at få dit flueagn til at ligne dens virkelige fætter.
Metal eller glasperler er beregnet til at få flueagnet ned til bunden af vandløbet. Det kan laves så det enten synker langsomt eller dropper lige ned til bunden ganske hurtigt. Messing vil komme til bunden gradvist mens Wolfram eller Toho glasperler vil komme til bunds hurtigt. Wolfram er den dyreste løsning for synke perler, så Toho glasperlerne er en fantastisk og billig mulighed.
Plastic Perler kan desuden også bruges som flåd.

 

Hvordan opstod den grønlandske perlesyning i Danmark?

I 70’erne startede Helle Husted Stenboden med sten og mineraler. Senere tog hun hobbyvarer ind og heriblandt perler. Stenboden blev på daværende tidspunkt eneforhandler af 9/0 Toho perlerne i hele verden. I løbet af 80’erne toppede hobbyen med perlesyning. Det var endda så populært at en TV vært havde et slips på lavet af grønlandske perler i en nyhedsudsendelse.
Perlesyning har været en nichehobby siden 80’erne. Der er dog så småt begyndt at ske ting og sager indenfor branchen. Stenboden er lukket, men perlerne kendes stadig som ”dem fra Stenboden”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *